Întrebări frecvente despre SuperBlog, în general, și despre ediția curentă, Spring SuperBlog 2024, în particular
Vă recomandăm să citiți și regulamentul de participare.
1. Cum se desfășoară SuperBlog?
Sponsorii propun teme, bloggerii participanți scriu apoi, pe propriile bloguri, articole creative pe care le înregistrează în platforma de jurizare; apoi, tot acolo, juriul desemnat de fiecare sponsor jurizează articolele, astfel stabilindu-se câștigătorii premiilor alocate la probele respective. În plus, la finalul competiției, cei care au participat la toate probele pot câștiga, în funcție de locul ocupat în clasament, premii suplimentare, în bani, produse sau vouchere.
2. Când se desfășoară Spring SuperBlog 2024?
Competiția are loc în perioada 1 martie - 30 aprilie 2024.
3. Cine poate participa?
La competiție poate participa orice persoană fizică în vârstă de minimum 18 ani, cetățean român sau moldovean, care are domiciliul sau reședința în România și deține un blog în limba română, cu o vechime de minimum 3 luni și cel puțin 20 de articole publicate, indiferent de tematică și/sau traficul de vizitatori.
Pot participa și bloggerii români din diasporă, cu condiția ca blogul cu care participă să fie redactat în limba română și, în cazul în care câștigă vreun premiu, acesta să poată fi expediat la o adresă din România.
Nu este permisă participarea reprezentanților companiei organizatoare, ai sponsorilor și partenerilor media, a angajaților lor și a rudelor de gradul I ale acestora.
4. Care este gradul de dificultate al competiției?
SuperBlog nu este o competiție facilă. Doar cei mai talentați și mai perseverenți reușesc să ducă misiunea la bun sfârșit. Dacă vrei să devii finalist SuperBlog, te așteaptă o perioadă de foc, cu probe dintre cele mai diverse, care îți vor pune la încercare creativitatea și disciplina. Îți garantăm, însă, că vei învăța multe despre limitele tale și ale concurenților tăi, despre libertățile și rigorile comunicării online, chiar și despre fair-play.
5. Cum și când mă înscriu în competiție?
Citești regulamentul competiției, îți anunți participarea la Spring SuperBlog 2024 într-un articol pe blogul tău și apoi completezi formularul de înscriere. Te poți înscrie în competiție oricând în perioada 23 februarie - 30 aprilie 2024. Reține însă că, în cazul în care înregistrezi articole pentru probe al căror termen-limită deja a expirat, se vor aplica automat penalizări de 10 puncte pentru fiecare zi de întârziere, indiferent când te-ai înscris.
6. Cum știu dacă mi-a fost sau nu validată înscrierea în competiție?
După ce vei completa formularul de înscriere, îți vizităm blogul, analizăm datele furnizate și îți transmitem negreșit un răspuns în maximum 48 de ore. În plus, toate blogurile acceptate în competiție sunt listate pe pagina Participanți.
7. Când se vor publica probele Spring SuperBlog 2024? Cum mă asigur că nu ratez niciuna?
Probele competiției vor fi publicate pe site-ul www.super-blog.eu, în zilele de marți și vineri, începând din 1 martie 2024. Pentru a păstra farmecul și suspansul competiției, dar și pentru a oferi tuturor participanților șanse egale, temele se lansează pe rând și nu se fac cunoscute public înainte de a fi lansate în cadrul competiției. Pentru a fi la curent cu toate probele și cu alte aspecte referitoare la competiție, îți recomandăm să te abonezi la newsletterul nostru (introdu-ți adresa de e-mail în câmpul dedicat din footer).
8. Pot participa doar la ce probe vreau?
Da, toate probele sunt opționale, cu mențiunea că, dacă participi doar la unele probe, implicit ai șanse de a câștiga puncte și premii doar la probele respective. Cu cât participi la mai multe probe, cu atât mai remarcate îți vor fi calitățile de blogger și vei putea câștiga mai multe puncte și premii, inclusiv pe cele suplimentare, în bani, produse și/sau vouchere, acordate la final, în funcție de punctele acumulate și de locul ocupat în clasament.
Toate probele vor fi listate, pe măsură ce sunt lansate, în pagina Probe.
9. Cât timp avem la dispoziție pentru a participa la o probă, în SuperBlog?
Pentru fiecare probă, participanții au răgaz șapte zile calendaristice (inclusiv cea în care se lansează proba și respectiv data anunțată ca termen-limită). De exemplu, dacă proba se lansează marți, 5 martie 2024, termenul va fi luni, 11 martie, până la ora 23:59. Termenul limită va fi precizat întotdeauna în articolul dedicat probei respective. Eventualele excepții vor fi, de asemenea, specificate explicit.
10. Pot să modific conținutul articolelor după înregistrarea în platformă?
Este permisă corectarea eventualelor greșeli ortografice (litere, semne de punctuație). Orice alte modificări contravin regulamentului. În eventualitatea unei suspiciuni de fraudă, se compară textul de pe blog cu cel înregistrat în platformă și se ia în considerare versiunea din platformă. Abaterile vor atrage sancțiuni proporționale cu gravitatea situației (avertisment, depunctări și/sau descalificare), în funcție de decizia juriului și/sau a organizatorilor competiției.
11. Pe lângă textul articolului, trebuie să creez și materiale foto-video-audio?
Ilustrațiile proprii (fotografii, schițe, colaje, grafice, filmări, montaje, melodii etc.) sunt, în general, permise, ba chiar încurajate (exceptând cazul în care se menționează altfel). Importanța și ponderea materialelor foto-video în evaluare diferă de la o probă la alta; deci, analizează cerințele, criteriile de jurizare și baremul fiecărui brief. Eventualele materiale suplimentare au rolul de a pune în valoare mesajul articolului, dar nu garantează un punctaj mai ridicat.
12. Pot folosi aplicații AI în realizarea articolelor mele pentru competiție?
Este permisă utilizarea aplicațiilor care implică inteligența artificială în procesul de documentare și/sau în realizarea imaginilor / ilustrațiilor pentru articol, cu condiția să menționezi denumirea aplicațiilor folosite la finalul articolului, alături de celelalte surse de informare. Fiind însă o competiție de creativitate, NU sunt acceptate textele generate automat cu programe AI tip ChatGPT sau similare. Sponsorii pot utiliza în procesul de evaluare a articolelor programe software care detectează inclusiv conținutul creat cu instrumente AI, plagiat etc.; articolele în cauză vor fi depunctate integral la criteriul creativitate - originalitate.
13. Cum trebuie înregistrate articolele pentru a fi jurizate?
Pentru ca articolele să fie jurizate, este absolut necesar să te loghezi la platforma SuperBlog cu datele stabilite la înscriere și să înregistrezi fiecare articol la proba corespunzătoare, completând corect și complet toate câmpurile. Toate articolele trebuie astfel înregistrate, de preferat înainte de expirarea termenului-limită, pentru a evita penalizările automate pentru întârzieri. Dacă doar publici articolul pe blog, dar nu îl înregistrezi la proba dedicată în platformă, juriul nu îl poate evalua, implicit punctajul tău nu va apărea în clasament.
14. Ce se întâmplă dacă depășesc termenul-limită la una sau mai multe probe?
Din nota pe care ți-o acordă juriul se vor scădea câte 10 puncte penalizare pentru fiecare zi de întârziere, iar în platformă vor apărea atât nota inițială, cât și penalizările aferente, acolo unde este cazul. Dacă întârzii cu atât de multe zile încât nota la o probă se reduce la 0 (zero), implicit, nota la proba respectivă nu se mai ia în considerare în clasamentul final. Poți continua însă competiția.
15. Cine și cum jurizează articolele participante la SuperBlog?
Jurizarea probelor din competiție este realizată de către reprezentanți ai sponsorilor care au propus temele respective și/sau bloggeri parteneri cărora acestora le-au delegat acest demers. Juriul evaluează și notează lucrările individual sau în echipă, după caz, pe baza propriilor criterii de jurizare, anunțate odată cu lansarea probei. Jurizarea se efectuează pe platforma SuperBlog, la care fiecare juriu are propriile date de acces. Un juriu nu poate vedea notele acordate de celelalte jurii, nici clasamentul provizoriu. Organizatorii competiției nu sunt implicați în procesul de jurizare.
16. Când primim notele?
Pentru fiecare probă, juriul are la dispoziție șapte zile pentru evaluarea și notarea articolelor, perioadă ce decurge începând din ziua imediat următoare celei în care expiră termenul-limită al probei respective. De exemplu, dacă o probă din competiție are ca termen-limită pentru bloggerii participanți data de 7 martie 2024, jurizarea va avea loc în perioada 8-14 martie 2024.
17. Cum pot adresa o contestație și când primesc răspuns?
În SuperBlog, poți lansa maximum trei contestații, la probe diferite, în contul personal din platforma de jurizare SuperBlog. Fiecare contestație se poate adresa o singură dată și poate viza o singură probă din competiție. Contestațiile pot fi trimise în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data acordării notelor la proba vizată de contestație, până la data de 10 mai 2024, cel târziu. Pentru a fi acceptată, contestația se va referi exclusiv la propriile articole și note și va fi obligatoriu însoțită de argumente pertinente în favoarea reevaluării articolului la proba respectivă. Vei primi răspuns la contestație direct în contul personal din platformă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii.
18. Ce este de făcut dacă cineva s-a inspirat vizibil dintr-un material (al meu sau al altora)?
În cazul în care constați asemănări izbitoare între articolul cuiva și o altă sursă (evident, antedatată), fie aceasta un material care îți aparține ție sau altora, indiferent dacă materialul-sursă participă sau nu la competiție, te rugăm să ne transmiți o sesizare la adresa superblog@swissplan.biz oricând, până la finalul competiției, menționând atât articolul pe care-l suspectezi de plagiat, cât și posibila sursă. Noi vom analiza situația și îți vom răspunde negreșit. Participanții care, în urma evaluării și pe baza probelor tehnice (data înregistrării articolelor în platformă), sunt găsiți vinovați de plagiat vor fi sancționați, în funcție de gravitate, cu avertisment, reducerea notei cu punctajul aferent criteriului originalitate/creativitate, retragerea eventualelor premii câștigate până în acel moment și chiar cu excluderea din competiție, decizia în acest sens aparţinând organizatorului, care poate solicita în acest sens, pe lângă opinia juriului, şi votul unuia sau mai multora dintre partenerii competiţiei.
Pentru a evita orice suspiciune de a te fi inspirat din diverse materiale, îți recomandăm să precizezi explicit, în articole, sursa eventualelor citate, schițe, desene, materiale video etc. incluse în articolele dedicate competiției.
19. Ce premii pot câștiga în Spring SuperBlog 2024?
Cum toate probele competiției sunt opționale, poți participa doar la probele preferate și, implicit, poți câștiga premii doar la acelea. Premiile pot consta în diverse sume de bani sau în produse, servicii sau vouchere (de obicei, din oferta sponsorilor competiției, dar nu numai) - vor fi prezentate explicit în brieful fiecărei probe.
Pe lângă premiile obținute pe parcursul competiției, primii 3 finaliști (clasați pe podium) vor primi premii cash, în ordinea punctajelor totale obținute în competiție, după cum urmează:
De asemenea, tuturor finaliștilor li se vor acorda diplome pentru participare.
Premiile cash mai sus menționate și diplomele pentru finaliști sunt oferite de către organizatorii competiției.
20. Ce înseamnă “finalist SuperBlog”?
Finalist al competiției SuperBlog este considerat orice participant care a finalizat cu succes competiția, adică a redactat și publicat pe propriul blog articole pentru toate probele competiției și le-a înregistrat în platforma special dedicată jurizării, conform regulamentului de participare și instrucțiunilor menționate de sponsori și organizatori în articolele care anunță public respectivele probe.
21. Participarea la evenimentul final de premiere a finaliștilor SuperBlog este obligatorie? Mai primesc premiile câștigate dacă nu pot participa?
Participarea la Gala de premiere a finaliștilor competiției (fie că se desfășoară fizic sau online) nu este obligatorie. Dacă nu vei participa la eveniment, vei primi ulterior premiile câștigate, prin poștă ori curier, sau, în cazul premiilor cash, prin mandat poștal ori transfer bancar. Uneori, sponsorii oferă și daruri de protocol participanților prezenți la eveniment.
Organizarea Galei de premiere depinde de eventualele restricții legale și sanitare în vigoare la momentul respectiv.
22. Când îmi voi primi premiile câștigate în SuperBlog?
Timpul necesar expedierii premiilor oferite de sponsori sau organizator variază în funcție de tipul premiului (bani, vouchere, produse), de natura produselor și de disponibilitatea acestora. Toate premiile câștigate pe parcursul competiției, indiferent la ce probe, se vor înmâna / expedia câștigătorilor la sfârșitul competiției, după publicarea clasamentului final. În cazul Spring SuperBlog 2024, premiile vor fi acordate câștigătorilor până la data de 30 iunie 2024.